Bilduppdatering

Här kommer lite bilder från allt möjligt som jag tagit sedan jag sist lade upp bilder på bloggen!

IMG_0052 En vanlig dag på tunnelbanan i Shenzhen. På de små skärmarna över sätena brukar de köra reklam blandat med roliga filmer (typ America’s Funniest Home Videos)

IMG_0056Ute på vandringstur. Min mamma hade någon kompis som var medlem på något vandrarforum på internet, och kunde därmed ta med oss till natur som inte var helt förstörd (bara delvis).

IMG_0085Killen med kollen

IMG_0088Bara delvis förstört alltså.

IMG_0094Jag och min värdmamma

IMG_0123Rast utanför ett par arbetarbarracker. Ungefär såhär bor en stor del av Shenzhens befolkning (x miljoner alltså).

IMG_0170Besök på en IB (International Baccalaureate)-skola i Guangzhou (20-miljonersstaden bredvid Shenzhen). Stannade på skolan i två veckor då jag ett tag övervägde att på allvar börja där.

IMG_0172Såhär bor man på Alcanta International. Fyra elever i ett rum, småskitigt, lite mögligt och fönster som inte håller tätt mot en stor aveny.

IMG_0192Utsikt från skolan. 8-filig väg, industriområde och smog. Visserligen en stor skog på andra sidan, så man får väl välja från vilket håll man vill se på skolan.

IMG_0213Studenterna på business-lektionen. Var ungefär 15-20% utländska elever på skolan, de flesta mycket trevliga. Alla lektioner hålls på engelska, men trots det fanns det ändå lite språkbarriär. De kinesiska studenterna hängde med varandra och pratade kinesiska, och de internationella med varandra och pratade engelska.  I princip alla utländska studenter var där på stipendium (annars är årskostnaden typ 100 000 kr), fanns därmed också flera från länder som Afghanistan och Nepal. Jag blev erbjuden att gå på skolan i princip gratis och göra reklam för dem, men valde att stanna kvar i Shenzhen istället. Tycker mycket om min värdfamilj, och sen har jag många fler möjligheter att lära mig kinesiska i Shenzhen.

IMG_0218Ett gäng elever som skulle åka på FN-rollspel. Skulle gärna velat vara med också…

IMG_0281Ute på min gård om kvällarna. Fullt med folk som står och gör diverse kinesiska sporter samt dansar torgdans. Lamporna är bara tillfälliga eftersom att det snart är kinesiskt nyår.

IMG_0287Ute och traskar igen.

IMG_0293Fyra timmars vandring på förhållandevis orörd stig i denna natur. Det mest otroliga var nog ändå att det gick att ta lokalbuss från centrum i Shenzhen hela vägen hit. Hoppas att stället får förblir svår-baiduat (Baidu = kinesiska Google).

IMG_0306IMG_0312IMG_0315IMG_0363IMG_0403Ett typiskt kinesiskt vattendrag…

IMG_0431Nej, detta är inte ett bibliotek utan stolar, det är en vanlig bokhandel. I Kina är det helt ok att läsa ut en hel bok i bokhandeln, du behöver bara betala om du vill ta med den hem.

IMG_0494Gården där jag bor en vanlig eftermiddag. Eftersom att kroppsarbete är billigt i Kina har de täckt hela området med röda små lampor och bollar. När det var nationaldag var det likadant, fast med flaggor istället. Smogen gör husen lite småsuddiga.

IMG_0500Smogfri kväll vid motorvägen utanför mitt hus.

IMG_0521När man ska handla kläder går man antingen till H&M eller till ett sådant här ställe. Trånga gångar med en halv miljon småbutiker som säljer ungefär samma saker som H&M för halva priset. Eftersom att varje butik har minimal yta passar butiksägarna oftast på att proppa butiken med så mycket kläder det bara går, blir lite djungel av det hela.

IMG_0530Nyårsmarknad. Här såldes huvudsakligen blommor, porslin, mandarinträd och små röda saker (rött för att skrämma bort draken som annars brukar dyka upp kring nyår). Köpte lite blommor och en kokosnöt med sugrör.

IMG_0531Mandarinträd. Enligt min mamma kinesernas julgran, dessa mandariner är dessutom ungefär lika goda som grankottar.

IMG_0534Porslin, fanns badskålar för såväl guldfiskar som människor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>