Första intryck av Kina

Nu har jag varit i Kina i lite drygt en vecka, och jag tänkte att det var på tiden att jag kunde berätta lite om mina första intryck av Kina. Just nu bor jag på ett hotell förhållandevis centralt i Beijing vid ett ställe som heter Xizhimen (西直门) i västra Beijing, tillsammans med de två(!) andra utbytesstudenterna som också ska vara i Kina. Tycker det är konstigt att så få vill åka till Kina, eller icke-engelskspråkiga länder överhuvudtaget, som jämförelse var det ungefär 130 stycken som skulle till engelskspråkiga länder från min organisation mot 6 stycken som skulle till icke-engelskspråkiga. Kineserna jag träffat hittills (framförallt folk på STS) verkar vara av samma åsikt; varför vill ni åka till Kina, här finns väl inget att se? Varför välja Kina när man kan åka till USA typ…

Än så länge måste jag dock säga att jag inte håller med kineserna, här finns hur mycket som helst att se! Jag visste såklart att Kina var stort och att det här bodde en massa människor redan innan jag åkte hit, men det först nu när jag kommit hit som jag börjar inse hur fruktansvärt många människor som faktiskt bor i Kina. Bara här i Pekingområdet bor lite drygt 21,5 miljoner, när vi igår skulle åka bil till den kinesiska muren som ligger nära utkanten av Beijing tog resan oss ungefär två timmar trots att det var en lördagsförmiddag, och då åkte vi inte ens riktigt från centrum av staden. Staden är med andra ord enorm. I och med att Beijing är så pass ”välutvecklat” liknar det mesta överlag Stockholm och Sverige, förutom att allt är i gigantiska proportioner och med vissa kinesiska särdrag. Gatorna ser ut ungefär som i centrala Stockholm, bara att de är lite bredare, har lite fler bilar, lite fler mopeder, lite högre hus, lite mer ljud och väldigt mycket mer människor. När jag har skaffat mig en bra kamera kan jag visa lite bilder som förklarar detta bättre.

(Restaurang)Maten är något som skiljer sig mycket från Sverige, den är både radikalt olik den svenska maten och inte heller i närheten av den kinamat som man kan köpa i Sverige. Maten förtjänar antagligen ett helt eget kapitel, så jag nosar bara lite på frukost idag. Att få tag i någon vettig frukost har hittills visat sig vara ganska svårt, kineserna själva verkar äta antingen dumplings (halvfärdig vitt-mjöl-degklump med kött i), någon form av ångkokt söt vit bulle som jag inte testat än, vatten-olje-gröt med sönderkokt ris och någon grönsak i (typ salladsblad som simmar runt i vattnet) eller bara något sött vitt bröd. Tycker man om det är det inga problem att bli mätt på under 5 yuan (1 yuan = ca 1,1 kr). Tycker man däremot inte att det är så lockande blir det genast krångel, speciellt eftersom att jag saknar kokplatta på hotellet och min mage inte verkar tåla kinesisk yoghurt. Därav har det blivit mest kakor, bröd med sylt på och frukt hittills (frukten är förövrigt ofta 2 ggr så stor som i Sverige???). Jag saknar bollnäsfil och müsli!

På förmiddagarna har vi kinesiskalektioner på STS kontor som håller varierande kvalitet. Tyvärr så är det ett ganska stort gap mellan mina kinesiskakunskaper och de andra två utbytesstudenternas (jag hade pluggat innan, de hade inte gjort det), och därav har det ofta blivit för lätt för mig och för svårt för de andra två. Eftersom att handskrift är det enda jag nästan är på nybörjarnivå med har vi också nästan bara gjort handskrift under dessa fem dagar. Tempot har varit ursinnigt (speciellt för de andra två som börjar från noll), under de första 3 dagarna ”lärde” vi oss att skriva 115 ord. Nästa vecka ska vi få en ny lärare (som tydligen bara ska prata kinesiska), så kanske kan vi ordna ett annat upplägg då. Själv är jag dock oerhört tacksam att jag började plugga innan jag åkte hit, nu jag kan faktiskt använda språket lite grann och göra enkla saker som att fråga om vägen, be någon att förklara ett ord och hålla lite enklare konversationer. Hur framgångsrik en konversation blir är dock ofta mycket beroende av hur förstående motparten är för att jag är dålig på kinesiska! Det är dock väldigt roligt att prata kinesiska, så jag försöker passa på att prata så ofta tillfälle ges.

Under veckan har jag besökt diverse turistattraktioner, bl.a. förbjudna staden och himmelska fridens torg (som förövrigt kändes mer som en massdemonstration än sightseeing på grund av antalet människor) och den kinesiska muren. Ibland kan det vara måttligt kul att gå på turistattraktioner då jag inte kan kinesiska, och därmed bara kan uppleva delar av vad ställena egentligen har att erbjuda. Som tur är har vi oftast med oss Lorna, min kontaktperson på STS Kina, ut på aktiviteterna som kan förklara saker för oss och ge lite insight om det mesta. Dessutom är jag ju också med två andra utbytesstudenter, Lorenzo från Italien och Elin från Göteborg, som båda är trevliga och gör att jag trivs ganska bra med att turista trots allt.

I eftermiddag ska vi åka med Lorna till de östra delarna av centrala Beijing som tydligen ska vara lite av Beijings Manhattan, spännande alltså. Tyvärr har jag inte skaffat mig någon bra kamera än, ska beställa en från internet på måndag, så idag får ni nöja er med en mobilbild av utsikten från mitt klassrum (och STS kontor). Bilden är ganska suddig, riktigt så mycket smog är det inte!

20140815_110711.jpeg

2 thoughts on “Första intryck av Kina

  1. Va kul det låter!! Visst är den kinesiska yoghurten fucked up, jag skulle hålla mig borta från mjölken också om jag var du. Ta bilder när du kommer till Shenzhen, är sjukt taggad på att se hur det ser ut där! :)

    • Ah vad kul att höra från dig Kalle! Nu har jag visserligen hittat en yoghurt som jag både verkar tåla och är riktigt god, den heter 老北京-någonting. Brödet däremot är ganska fucked up. Ska lägga upp lite bilder så fort jag får kameran att fungera, vilket förhoppningsvis blir imorgon då jag får mitt minneskort!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>