Snart är jag i Kina

Imorgon (lördag) är det äntligen dags att åka. Det som känns logiskt är att jag borde vara riktigt nervös nu, jag ska ju ge mig iväg ett helt år till ett land på andra sidan jordklotet vars kultur och människor jag aldrig tidigare varit i närheten av. Trots det så känner jag mig inte ett dugg nervös (i alla fall för tillfället), snarare mer redo än någonsin. Antagligen eftersom att jag hunnit förbereda mig mentalt under mer än ett halvår. Som tur är går det ju att att resa till Kina även här hemma, vilket jag gjort en hel del genom att läsa böcker, träffa kineser och människor som varit i Kina, plugga kinesiska och bara allmänt absorbera allt som har med Kina att göra.

Det jag fått lära mig hittills om Kina har gjort stora intryck på mig och minst sagt varit ögonöppnande. Att läsa lite mer om Kinas historia, framförallt de senaste 65 åren, är något jag kan rekommendera de flesta, även om man inte är lika mycket Kina-nörd som jag. I efterhand inser jag att jag knappt kunde någonting alls om Kinas historia innan jag bestämde mig för att bli utbytesstudent, och det jag hittills lärt mig har framförallt fått mig att fråga: Varför visste jag ingenting om det här innan? Därav har jag en bok som jag starkt kan rekommendera den som vill lära sig lite mer om Kina, en självbiografi som heter ”Rött land, röd jord”  av Ming Wang-Sonnerup. Författarinnan är född samma år som Mao tog makten i Kina (1949) och kan därmed berätta mycket konkret från en vanlig kines perspektiv om Kinas historia. Går utmärkt att läsa utan några som helst förkunskaper om Kina. Min upplevelse av boken var att det kändes mer som att läsa en fantasyroman än en historiebok/självbiografi, vilket kan ge en antydan om hur absurt mycket var under Maos tid i Kina. Boken var dessutom spännande, både jag och min syster slukade den.

Imorgon reser jag till Beijing (北京 – norra huvudstaden) och kommer att vara på ett sorts inskolningsläger (notera ”in”, inte ”om”) i tre veckor. Schemat ser ut ungefär såhär:

9 – 12: Läsa kinesiska
Resten av dagen: Vara turist i Beijing och lära sig lite grundläggande saker om vardagslivet i Kina.

Och så vänja sig vid Kina-luft såklart.

Heavy Smog Hits Beijing
Länk: http://www.huffingtonpost.com/2014/01/17/beijing-fake-sunrise_n_4618536.html
 

6 thoughts on “Snart är jag i Kina

  1. Vad kul att följa dig under ditt år i Mittens Rike. Boken du skrev om verkar läsvärd. Vi hamnade av en händelse framför TV:n i våras när SVT visade en film om Maos änka och den tid du skriver om ovan. Ruggig film, men kanske av intresse för dig om det går att se den på dator i ditt nya hemland. Den visas på svtplay här t o m den 19 mars 2015 och heter Madam Mao, här: http://www.svtplay.se/klipp/1908218/madame-mao

    Lycka till med allt! Är luften bättre eller värre än du befarat i Beijing?

    • Hej Ellika! Länken var tyvärr bara en klipp på 30 sek, skulle dock gärna se den om du hittar någon annan länk! Luften är väl ungefär som väntat, faktiskt lite värre. Det är ungefär så att du vaknar och tittar ut genom fönstret och tänker att det visst är molnigt idag, men sen kommer på att du är i Beijing och att det bara är smog.

      Här kan du se luften i Kina: http://aqicn.org/city/beijing/

  2. Ah, sorry, programmet har utgått ser jag. Det var en fransk dokumentär från 2013. Hittar tyvärr ingen annan länk. Ser ut att vara bättre luft där du bor än vad det var i Peking. Kul att se bilderna, bra kamera och bra fotograf. Ska försöka läsa ikapp allt du skrivit i de senaste inläggen. Ha det så bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>